2010/07/07

Variációk egy témára: Kefíres Lepény


Örök kedvencem, a gyorsan elkészíthető, és egyetlen kefíres pohárral kimérhető Kefíres Lepény (eredetileg kefíres meggyes lepény). Az alapreceptet azok kedvéért leírom, akik még nem találkoztak vele, de - szokás szerint - belinkelem az eddigi bejegyzésekben szereplő változatokat is.

Kefíres Lepény

- 2 pohár kefír
- 2 tojás
- 6-10 dkg méz (édesség utáni vágytól függően - kb- 1/3-1/2 pohár, tessék kóstolni:)
- 1 pohár olaj (vagy 3/4 pohár olvasztott vaj)
- 4 pohár teljes kiőrlésű liszt
- 1 sütőpor

A hozzávalókat összekeverem, tepsibe/tortaformába öntöm, megszórom tetszés szerint minden jóval, és közepes lángon 35-40 percig sütöm.

Ezúttal kétféle változatban készült, a formába öntött massza egyik felére 2 evőkanálnyi kakaóport szitáltam, és egy kanállal óvatosan belekevertem, úgy, hogy a másik felébe ne keveredjen, ugyanis arra 1-1 nagy maroknyi fekete- és piros ribizli keverékét szórtam. Az utóbbi kellemesen  savanykás lett, természetesen egy kevés mézzel is meg lehet még locsolni, ha valaki úgy szereti. A kakaós változat a szegény, foghúzás után lábadozó párom miatt készült, így nem kellett a gyümölcs magjait kerülgetnie.


Az előző változatok:

Joghurtos lepény dióval-vaníliával
Kakaós süti költözős hangulatban
Meggyes-csokis-mazsolás süti

4 comments:

Anonymous said...

A 6 dkg méz meddig ér a kefíres pohárban? (Ha mint írod, az az egyetlen mérőeszköz :P

mithrile said...

Jogos a kérdés:)
6 dkg méz, fajtától függően, max a harmadáig ér (nincs 1 deci), 10 dkg kb. a feléig.
Javaslom a kostolást, mert mi erősen csökkentjük az édességek édességét, lehet másnak simán kell egy pohárnyi is (brrr...:)))

Anazar said...

Az édességek édességégének csökkentése nálam is kritérium ;-)

mithrile said...

Valahol olvastam, hogy, ha ugyanazon receptek múlt század eleji és mostani változatait hasonlítjuk, akkor a cukor mennyisége általában a maiban nagyobb. Érthető, hogy akkor drágább volt a cukor, de azért most sem kellene feleslegesen terhelni a szervezetünket...