2012/04/06

Teljes kiőrlésű lángos


Most, hogy itt a jó idő, végre lehet eleget szellőztetni, ami nálunk az olajban sütés elmaradhatatlan utójátéka, így aztán a napokban nekiláttam a lángos sütésnek.

Eredetileg a már anyukám által is használt, kefíres lángos receptjével szemeztem, mivel azt egy hétig biztosan el lehet tárolni a hűtőben (és hét közben sütni belőle egyet-egyet), vagy akár adagonként le is lehet fagyasztani. Végül arra jutottam, hogy a lángost sokkal-sokkal egyszerűbben is el lehet készíteni, ahogy egy régi ismerősöm mesélte, amikor lángosos munkájáról beszélt.

Nem, nem arra gondolok, hogy fura dolgokat dobálunk és sütünk bele, hanem arra, hogy ott bizony a lehető legkevesebb alapanyagból dagasztják a tésztát, mégis mennyire finom lehet.

Egyszerű teljes kiőrlésű lángos

45 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (eredetileg 50 dkg fehér)
2,5 dkg friss élesztő
0,5 dl olaj
1 púpos teáskanál só
kb. 3 dl langyos víz

A hozzávalókat összekeverjük, dagasztjuk (esetleg kenyérsütővel dagasztatjuk), majd egy órára pihenni hagyjuk langyos helyen.
A tésztát egyenlő darabokra osztjuk (ebből a mennyiségből a lángos méretétőél függően 8-10 lángos lesz), majd olajos kézzel egyenletes vastagságúra húzogatjuk, majd bő, forró olajban mindkét felét aranybarnára sütjük.

A teljes lisztnél a lángosok színe természetesen barnább lesz, mint egy fehér lisztnél. Arra érdemes figyelni, hogy a tészta sehol ne legyen túl vékony, mert az a rész ropogós lesz.

A tetejére mindenki azt tesz, amit szeretne, nálunk a fokhagymás-tejfölös változat a nyerő.

No comments: