2009/11/04

Paradicsomos zöldségleves

Miközben ez a leves főtt, azon tűnődtem, hogy érdemes-e a posztolásra. Végül is levest aztán tényleg nem nagy ördöngősség főzni, legfeljebb egy szép fotó láttán mondja azt az ember (vagy legalábbis én), hogy kivételesen inkább főzzük ezt a már jól beváltak helyett.

Végül aztán, hosszan tűnődés után, arra jutottam, hogy egyrészt a blogolásban mostanában nagyon is elmaradtam, másrészt a levesnek sem szabad hátrébb szorulnia a sütiknél és kenyereknél, megosztom a receptet.

Hamarjában befejeztem a levest (éppen itt, a számítógép előtt ülve, mert a munkahelyi konyha kicsi és "nemszeretem"), és körbenéztem, hogy vajon eddig miféle levesekről írtam. A szűrőnek hála tíz másodperc alatt kiderült, hogy összesen egy leves került szóba, ráadásul a rám és a leveseimre jellemző elnagyolt stílusban, viszont éppen arra a bizonyos káposztalevesre utalva, amelyhez jelenlegi levesem igencsak közel áll.Paradicsomos zöldségleves (2 adag)

- 1 nagy sárgarépa
- fél karfiol
- 1-2 zöldhagyma
- 1 kis paprika
- 1 nagy marék rizs
- 1 kis paradicsompüré
- só, bors

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, nekem simán belemennek a karfiol zsenge levelei, és a szárának az a része, ami nem fás. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 1-2 ujjnyira ellepje, majd sózzuk, borsozzuk és hozzáöntjük a paradicsompürét (ez egyelőre nem házi, a pici üvege miatt vettem, mert azt jól fel tudom használni).

Egyszer-kétszer megkeverjük, majd, amikor forrni kezd hozzáadjuk a rizst, végül közepes lángon addig főzzük, amíg minden megpuhul. Viszonylag sűrű (ha nem öntöttük fel tűlzottan), a paradicsom miatt enyhén savanykás leves lesz belőle.

Én nem csak melegen, hanem hidegen is szeretem, és ekkora mennyiségben talán még a fogyókúrás levest utálók sem berzenkednek ellene.

No comments: