2008/06/02

Ricottás-banánkrémes torta

Az előző ricottás élményemen felbuzdulva a hétvégén újra nekiláttam egy ricottás tortának. Ezúttal banánnal.
Hogy miért is banánnal, amikor itt a nyári gyümölcsök özöne? Erre igen egyszerű okaim vannak: egyrészt nálam hőség=turmix, és a banánturmix ezek között is dobogós helyen áll, másrészt, most, hogy a haza gyümölcsöket is aranyárban mérik, a banán az utóbbi hetekben több helyen is 240-260-as áron került a szemem elé. Így aztán múlt héten telipakoltam vele a hűtőnk üres polcait.


Tészta:

- 4 tojás
- 3 evőkanál méz
- 4 evőkanál bio tönkölybúza fehér liszt
- késhegynyi sütőpor

A töltelék:

- 2 banán
- 25 dkg ricotta
- 1 dl tejszín
- 1 ek. méz
- fél lime reszelt héja + leve

A piskótát a hagyományos módon készítjük el, és egy közepes tortaformában sütjük meg. A benne levő méz, és a forma mérete miatt ez egy viszonylag lapos kis piskóta lesz.

A töltelékhez a banánt összeturmixoljuk, vagy villával alaposan összetörjük, összekeverjük a ricottával és a mézzel. A tejszínt felverjük, majd óvatosan a ricottás krémhez keverjük.

A kettévágott piskótába a krém nagy részét beletöltjük, a maradékot kívülre kenjük, hűtőben tároljuk.

Igaz, hogy a torta egy kicsit laposka, cserébe viszont az egész hihetetlenül krémes lesz, ami nekem nagyon tetszett.


Igen, igen... azok ott villanyomok...:)

1 comment:

Édua said...

köszönet ezért a banánkrém receptért. nagyon finom :)