2013/07/09

Teljes kiőrlésű banános palacsinta


Mostanában, mivel kicsit több időnk van a szokásosnál, ezért szinte minden nap megnézünk egy-egy részt a Star Trek Voyagerből. Hogy is jön ez ide? Úgy, hogy az egyik részben az egyik szereplő a nagymamája banános palacsintáját kérte a replikátortól (ami ételeket, meg kb. bármi egyebet is elkészít, ami be van neki programozva:). Nézegettük, hogy az vajon mitől banános palacsinta, mert amúgy külsőre sima amerikai palacsintának tűnt, két szelet banánnal a tetején.

Addig piszkált a dolog, hogy végül - szokás szerint - kerestem egy nekem is szimpatikus receptet, amiből megalkottam a saját változatot. Szerencsére érett banán mindig van itthon (fagyihoz, pl. ehhez és ehhez és csokis-banános muffinhoz vagy éppen banánturmixhoz), és a recept is egyszerű, így, ha nem rohanós a reggel, akkor akár 30-40 perc alatt készen lehet az egész.

Teljes kiőrlésű banános palacsinta

15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál sütőpor (enyhén púpozott)
1 csipet só
2 tojás, kettéválasztva
2 teáskanál méz
2 jó érett banán
2,5 dl tej
esetleg 1-2 teáskanál olaj a sütéshez

A tojások sárgáját összekevertem a mézzel, a villával összetört banánokkal és a tejjel. Két-három részletben belekevertem a lisztet, majd a sütőport.

Egy külön tálban felvertem a tojások fehérjét a csipet sóval, majd több részletben, óvatosan összekevertem a többi anyaggal. Elég sűrű tésztát kaptam, hogy, ha ügyeskedve is, de a serpenyőbe tudjam kanalazni.

Felforrósítottam a serpenyőt, nekem olaj nem kellett bele, de, akinek szükséges, egy nagyon kevés olaj mehet bele. Én egy evőkanálnál kb. másfélszer nagyobb tálaló kanalat használtam, ezzel két kanálnyi mennyiséget használtam egy palacsintához. (Más szóval kb. három evőkanálnyit:) Amikor a serpenyőbe kanalaztam, utána a kanál hátuljával picit még segítettem, hogy egyenletesebben terüljön.

Én közepes lángon sütöttem őket, amíg kis lyukak nem kezdtek megjelenni, akkor egy széles lapáttal óvatosan megforgattam őket, és a másik oldalukat is szép aranybarnára sütöttem.

Mi nem karikáztunk banánt a tetejére, mert így is erőteljes banános íze volt, házi mézes eperlekvárral és magában is ettük őket.

Jah, és ezek is sima amerikai palacsintának tűnnek:)

No comments: