2011/02/06

Sós-sajtos rudak


Nemrég valaki kért tőlem egy sós süti receptet. Nekem meg nem volt egy sem. Ilyen problémára én csak egyetlen megoldást ismerek: keresek egy receptet, átalakítom saját ízlésre, és, ha finom, akkor továbbadom. Ismeretlen receptekért sosem mernék felelősséget vállalni, még akkor sem, ha a konyhámban már jó páran kipróbálhatták milyen kísérleti nyúlnak lenni:)

Sós-sajtos rudak

Tészta
- 20 dkg vaj
- 30 dkg tk. liszt
- 1 teáskanál só
- 10 dkg reszelt sajt
- 2 tojás sárgája
- 2-3 evőkanál tejföl/kefír/joghurt (bármelyik jó, és annyi, amennyitől gyúrhatóvá válik a tészta)

Tetejére:
tojás fehérje, esetleg sajt, kömény

A vajat felaprítom és a liszttel összemorzsolom, hogy kb. egynemű legyen, majd összekeverem a sóval és a reszelt sajttal.
Ezután szétválasztom a tojásokat, és a sárgáját beletesszük, aztán próbálom összegyúrni. Ebben az állapotában valószínűleg még erősen morzsálódik, ezért teszek hozzá egy-egy evőkanál tejfölt, amíg össze nem áll, és gyúrható lesz a tészta. (Ha a túl sok tejföltől véletlenül ragacsos lenne, akkor mehet bele egy evőkanálnyi liszt...)

Kerítek egy tiszta felületet, amire szórok egy kevés lisztet és kb. fél centisre kinyújtom a tésztát. Megkenem egy kevés tojás fehérjével (de akár tejföllel is jó), aztán, ha sajtosat szeretnék, akkor reszelt sajttal és/vagy köménnyel. Felaprítom, vagy kiszaggatom (nálunk a perec formájúak valahogy finomabbak lettek:)

Előmelegített sütőben, közepes lángon, középre pakolva kb. 10-15 percig sütöm. Egy aranybarna színt kell megcélozni, de, ha az alja már kezd barnulni, akkor jó. Ennyiből kb. 2 közepes tepsinyi lesz, de nyugodtan meg lehet felezni az adagot.

Eddig egyszer sütöttem, de a visszajelzésekből kiderült, hogy nyugodtan lehet tojás nélkül sütni, illetve akár szezámmaggal vagy fűszerekkel. Nem mellesleg pillanatok alatt elfogyott.

No comments: