2009/11/13

Elfelejtett képek - Túrós-gyümölcsös kehely

Egyszer, valamikor nagyon rég, de legalábbis még bőven a nyár közepén látogatóba jött hozzánk a barátnőm. Szerencsére bőven volt időm, lelkesedésem és a piacról beszerzett mindenféle is otthon, így aztán egy egyszerű de (mint utólag kiderült) nagyon finom ebéddel leptem meg.

Aztán, ahogy lenni szokott, a fényképezőkből a kártyákat ide-oda vándoroltattam, és végül már magam is elfeledkeztem róla, hogy készült pár kép is, mielőtt mindent befaltunk volna. Szerencsére nemrég nekiláttam képeket válogatni a karácsonyi képeslapokhoz és naptárakhoz, amikor észrevettem egy régebbi keltezésű mappát, amiben megtaláltam az alábbi képeket.A receptekről nem tudnék sokat mondani, az egyik a világ, szerintem, egyik legegyszerűbb, és legfinomabb étele: petrezselymes krumpli, tejfölös uborka salátával (a családi legendárium része a történet, amikor nyaraláskor, alig öt évesen, reklamáltam a pincérnél, amikor az ubisalira nem került tejföl:) Hagyományosan tálalva nem egy fotogén étel egyik sem, így a képet mellőzném.

A desszert egy szintén nagyon egyszerű, túróval rétegezett gyümölcsös kehely. Ez sem egy különlegesség, de azért leírom miből is áll, hogy végre egy recept is szerepeljen az írások között:)

Túrós-gyümölcsös kehely
(pohártól függ, de nálunk 3 adag lett)

- 25 dkg túró
- fél tejföl
- 1-2 kanál méz
- fél rúd vanília
- 30 dkg bogyós gyümölcs
- 3 evőkanál folyósabb lekvár

A túrót összetörjük, majd összekeverjük a tejföllel, a mézzel és a vanília magjaival. A gyümölcsöket megmossuk, leszemezzük, ha kell, majd a túrós krémmel váltakozva üvegpohárba/kehelybe/tálkába rétegezzük, lehetőleg kisebb kanállal, annak érdekében, hogy a pohár belső oldala tiszta maradjon, és a rétegek szépen elkülönüljenek a végén. A tetejére természetesen gyümölcs kerüljön.

Így is nagyon finom, de még egységesebb lesz az íze, ha a tetejére egy egy-egy evőkanálnyi folyós (lehetőleg szintén bogyós gyümölcsös) lekvárt öntünk, ami a rétegek között átfolyik. Én az anyukámtól kapott bodzalekvárt öntögettem rá, amiben bogyók is voltak, így még több gyümölcs került rá.

Hűtőben tároljuk, 1-2 óra alatt jól összeérnek az ízek, de türelmetlenebbek előbb is eltüntethetik.


No comments: