2009/09/25

Burgonyapelyhes kenyér

Ennek a receptnek az ősét Limarától lestem, eredetileg hot-dog kiflik készültek belőle. Azonban miután először véletlenül, majd már szándékosan is bent felejtettem a kenyérsütőben, és kiváló kenyér lett belőle, úgy döntöttem, hogy inkább annak használom.

Ez utóbbi alkalommal, a múlt hétvégén, a kenyér tésztája hosszasan kelt, először a kenyérsütőben, majd a délutáni napsütésben a konyhaasztalon. Végül olyan gyönyörű nagyra nőtt, hogy úgy döntöttem mindenképpen megosztom.

Burgonyapelyhes kenyér

- 1 pohár joghurt vagy kefir
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 0,5 dl olaj
- 2 teáskanál só
- 8-10 evőkanál burgonyapehely (krumplipüré por is ugyanolyan jó)
- 50 dkg teljes kiőrlésű liszt (vagy 40 dkg tk + 10 dkg kenyérliszt)
- 2,5 dkg élesztő

A hozzávalókat kenyérsütőgépben 20 percig dagasztom, majd minimum 40 percig kelni hagyom. Ezek után kiveszem, lisztes deszkán lazán átgyúrom, majd konyharuha alatt hagyom, hogy kétszeresére keljen (kb. 1 óra)

Fél óra múlva (a kelés kb. felénél) begyújtom a sütőt, és előmelegítem a kedvenc cserép sütőedényem (fedeles jénai, sütőben is használható lábas/fazék is ugyanolyan jó), hasonlóan a Dagasztás nélküli kenyér receptjéhez. Amikor már alaposan átforrósodott az edény, óvatosan kiveszem, majd igyekezve, hogy ne nyomkodjam ki a levegőt, a tésztát beleteszem.

Fedővel kb. 25 percig sütöm, majd fedő nélkül is nagyjából ennyi ideig. Miután elkészült, rácsra teszem, kevés vízzel lespriccelem, majd várom, hogy kihűljön és ehessem:)

Finom, elég laza állagú, ropogós héjú kenyér lesz belőle, kellemes krumplis ízzel.

2 comments:

Limara said...

Gyönyörű! kenyérnek még nem próbáltam, de ezek szerint érdemes! :))

mithrile said...

Szia, kicsit elmaradtam blogügyileg, most láttam csak a hozzászólásod. Nagyon köszönöm a dícséretet, tőled külön öröm:)