2009/01/19

Heti menü helyett vállficam

Mondhatni igen érdekesen alakul eddig ez az év. Az első 10 nap menüje és főzőcskézése után pár nap szalmaság (és ezzel párhuzamosan, nálam zöldséges-rizses egytálételek) következett volna.

Erre aztán azon túl, hogy tönkrement a winchesterem még a vállam is kiugrott. Nesze neked új év...

Nem kell azért rögtön sajnálkozni, mivel bár ezen a vállamon még nem esett meg eme kellemetlen eset, a másikkal már gyakorlott vagyok, tinédzserként számos alkalommal éjszakáztam különféle ügyeleteken emiatt. De azért jelenleg egy teli lábas, de még egy serpenyő megemelése, vagy akár csak kevergetés közbeni tartása, hogy le ne penderüljön a tűzhelyről, komoly fáradalmat jelent.

Így aztán egy időre kénytelen vagyok a menüírást (és megvalósítást) felfüggeszteni, és egy darabig a technikailag lehetőség szerint egykezes ételeket főzni. (Jelzem, eddig nem sok van:))

Egyelőre még van némi idő, amit kötelezően felkötött kézzel kell töltenem, de azért, ha készülne közben bármi olyasmi, amit érdemes megosztani, akkor posztolom majd. Sajnos a fent említett winchester halál miatt az utóbbi egy hónapban eltett, még poszt nélküli képeim egyelőre kétséges, hogy vissza lehet hozni, úgyhogy, ha előbb nem, amikor hónap végén már kötésmentes leszek írok majd az újdonságokról.

Érdekes, a kilencvenes években még 4 hétig kellett felkötni, a karom, most 2 hetet ajánlottak, feljődünk, vagy gyorsabban gyógyulok?:)

Amúgy lenne egy kérdésem, bárkihez, aki hallott/olvasott ilyenről. Azt mondják minden betegségnek van valamilyen magasabb oka. A vállficamnak vajon mi lehet? Ezzel párhuzamosan minden tanácsot szívesen vennék, hogyan lehet műtét nélkül megúszni ezt az állapotot (sajnos a jelenlegi orvostudomány állása szerint nincs más választásom, ha végleges megoldást szeretnék...:(

Kép innen.

4 comments:

ildinko said...

Szia Mithrile!
Én is sokat küzdöttem vállficammal, és végül műtét lett a vége. De időközben sokat okosodtam, mert fantasztikus orvosom volt. Persze őt csak a legvégén találtam meg, óriási szerencsével. Ő a legmodernebb műtéti eljárásokat alkalmazza, és a legképzettebb vállspecialista Magyarországon. Szabó István Pécsen.
Az utolsó kiugráskor nekem még be is gipszelték a vállamat, ő meg később szinte dühös volt emiatt. Mert nem szabad rögzíteni a vállat, hanem rögtön el kell kezdeni a speciális gyógytornát, amivel erősíthető az izomzat. Nálam a szalagok megnyúltak, és apró törés is volt a csonton, így szinte semmi nem tartotta az ízületet a helyén, ha kicsit nagyobb megterhelés érte, ezért elkerülhetetlen volt a műtét, de akár ezzel a gyógytornával meg is lehetett volna előzni, ha időben elkezdem (ha időben eljutok egy olyan orvoshoz, aki igazán ért hozzá...).
Nem tudom, nálad mi a helyzet, szerintem érdemes jól kivizsgáltatni, hátha még használ a gyógytorna (főleg annak a karodnak, ami még nem ment ki sokszor). Ha mégis műtét, azt tudom javasolni, hogy olyan orvost válassz, akinek ez szakterülete. És a műtét után semmiképp ne gipszeljen. Nekem már a műtét másnapján a fejem fölé kellett emelnem a karom, és rengeteget gyógytornáztatnom, ami elég gyilkos volt, de mindenképp megérte. Már egy hónap múlva nyugodtan használhattam a karomat, három hónap múlva sportolhattam vele óvatosan, fél év a hivatalos teljes gyógyulás.
Jobbulást kívánok!

Panka said...

Szio :) Remelem azota mar jobban van a vallad!!!! Es az uj ev is jol folytatodott!!! Az lenne a kerdesem, hogy te hogy tudtad megcsinalni blogspot-ban, hogy at lehessen egyik blogodrol a masikra menni? Ha inkabb e-mailben irnal: minilinzerin@yahoo.de-re tudsz. Elore is koszonom!!!! Szep napot!

mithrile said...

ildinko, köszönöm a részletes választ. Sajnos jelenleg úgy áll a dolog, hogy lehet, hogy nem egyszerűen az izmokkal és inakkal van baj, hanem a csontjaimmal, mert nem elég magas az a "gát", ami megakadályozná a kiugrást.
Most, amikor ez a kezem (ugye először) kiugrott, kb. fél perc alatt vissza tudtam tenni, és nem is volt olyan fájdalmas, mint a másik régebben. Meglátjuk, ki kell vizsgálni alaposabban.

Panka, írtam egy rövidke, ám kérdésekkel teli mélt, majd nézd meg légyszi.

Panka said...

Visszairtam ;) Es elore is koszonom!!! Ha barmiben tudok segiteni (orvos, gyogymod,akarmi), akkor szolj!