2012/05/13

Teljes kiőrlésű Rákóczi túrós


Pénteken, nagoyn jó áron, vettem fél kiló túrót, anélkül, hogy kigongoltam volna, pontosan milyen sütemény lesz belőle. Mert természetesen, hogy az lesz belőle, nem volt kérdéses:)

Másnap leültem és átnéztem a túrós receptjeimet, és bár egy darabig az Analfabéta rétes volt a favorit, de végül elvetettem, mert szerettem volna egy új receptet, amit még soha nem sütöttem. Természetesen, mint mindig ilyenkor, elkezdtem a neten keresgélni, amíg rá nem jöttem, hogy a Rákóczi túrós az, ami az abszolút befutó, több okból is.

Ahogy említettem, egyrészt még sosem sütöttem, másrészt a párom imád mindent, ami habos, harmadrészt (senki ne nevessen): én még soha nem ettem Rákóczi túróst. Ki kellett próbálni:)

Teljes kiőrlésű Rákóczi túrós
(mézzel és nádcukorral)

Tészta
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg vaj
5 dkg méz
1 tojás sárgája
1 dl teljföl
1 késhegynyi szódabikarbóna

Túrós töltelék
50 dkg túró
8 dkg méz
3 kisebb tojás
2 evőkanál búzadara

Tojáshab
6 tojás fehérje
7 dkg nádporcukor

+ pár kanál eperlekvár

A lisztet és a vajat összemorzsoltam, majd a többi hozzávalót is hozzá téve összegyúrtam. Kicsit tapadós linzertészta lesz belőle, de a célnak nagyon jól megfelel, így sokkal lazább lesz a tészta.
A sütéshez én egy kb 40x22 centis jénai sütőedény használtam, ezt egy kevés vajjal kikentem, majd a tésztát egyenletesen belenyomkodtam.

A sütőt közepesen erős lángra állítottam, természetesen a meggyújtás után rögtön betettem az edényt, hogy biztosan ne repedjen meg. Kb. 15 percig sütöttem, illetve, addig, amíg már erősebben megéreztem az illatát. (Nem pirult még.)

Amíg sült, összetörtem a túrót, majd belekevertem a mézet, a tojások sárgáját és a búzadarát is. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem, és a végén óvatosan, nagy mozdulatokkal belekevertem.

A jénait a tésztával kivettem a sütőben, és pár percig hűlni hagytam, majd vékonyan megkentem az eperekvárral. Végül óvatosan rásimítottam a túrós krémet, úgy, hogy minél egyenletesebb legyen.
Mivel ennyi idő alatt a jénai nem hűlt ki, visszatettem a meleg sütőbe, és további 20-25 percig sütöttem, vagyis addig amíg a túrós réteg megszilárdult.

Eközben  megdaráltam a nádcukrot, majd felvertem a tojások fehérjét (amiből szerencsére a fagyasztóban mindig van pár plusz). Amikor már kemény a hab, akkor lassan hozzákevertem a nádcukrot is, és újra felvertem. A fejem fölé sosem szoktam tartani:), de a nádcukorral nagyon kemény habot lehet felverni, bár persze fehér soha nem lesz:)

Amikor a túrós töltelék elkészült, azt is megkentem eperlekvárral, majd rásimítottam a tojáshabot és a jénait egy ráccsal feljebb téve, a sütő erősségét gyengébb fokozatra visszavéve addig szárítottam, amíg a tojáshab pirulni kezdett.A jénaiban sütésnek megvan az az előnye, hogy nagyon gyorsan elkészül az egész (kb. egy óra), viszont mindent elő kell készíteni, mert az edény nem hűlhet ki, hiszen különben megrepedhet.

A tésztának jót tesz, ha kicsit összeérik a többivel, mivel, ugye, sokkal erősebb az íze, mint egy fehér lisztből készült tésztának.

Ahogy olvastam eredetileg baracklekvárral készülne, de mivel a párom nem szereti, ezért nálunk barackból sosem készül lekvár. Az eperlekvárt még tavaly csináltam, nagyon kevés mézzel, kevés ideig főzve.

No comments: