2012/04/12

Mézes tejberizs



Valamiért nálunk ritka édesség a tejberizs, annak ellenére, hogy mindketten szeretjük. Ráadásul, ha nem barnarizsből készül, ami kicsit tovább tart, akkor a mézes változat pontosan ugyanolyan egyszerű, mint az, amibe cukor kerül.

A receptben csak minimálisan változtattam az arányokon, amúgy a Horváth Ilonából vettem, ahol Tejberizs hidegen néven szerepel.

Mézes tejberizs

18 dkg rizs
2 dl víz
5 dl tej
2 dkg vaj
1 teáskanál vanília esszencia vagy fél vaníliarúd
5 dkg méz

A rizst a vízzel tesszük fel főni lassú tűzön, és amikor már majdnem elfőtte (és elkezdete odakapni), felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a vajat és a vaníliát, majdugyanúgy lassú tűzön addig főzzük, olykor megkeverve, amíg jól felforrt. Ekkor elzárjuk alatta a tűzhelyet, és fedőt teszünk rá, hagyjuk, hogy a rizsszemek beszívják a maradék folyadékot. Ha minden nedvesség elfőtt, akkor óvatosan belekeverjük a mézet.

Én forrón szeretem, de aki türelmesebb, az nyugodtan hagyja kihűlni. Kakaóval vagy gyümölccsel lehet fogyasztani, de magában is isteni.

No comments: