2008/04/01

Akkor most jól behozom magam - rakott brokkolival:)

Ahogy mostanában többször is jellemeztem magunkat: extrém evők vagyunk. Nincs cukor, nincs fehér liszt, nincs szinte semmi olyan ételféle, amit a boltban előre elkészítve könnyedén le lehet kapni a polcról. Így aztán, ha nem akarjuk hétről-hétre ugyanazokat a dolgokat enni igencsak meg kell mozgatni a szürkeállományt. Ráadásul itt a tavasz a nyakunkban, nem ártana mérsékelni a kenyérfélék fogyasztásának mennyiségét is, hiszen hamarosan valódi zöldségek is kaphatóak lesznek, nem csak a sokszor rémisztő, fóliás, világutazó förmedvények.

Nah hát ez a kaja pedig mégiscsak egy ilyesmi zöldfélén alapul. Megnéztem a címkéjén: Származási hely: Itália. (Nem mintha ez jelenleg pontos országnév lenne a magyarban, de ez már csak kötekedés:) Szóval akkor:

Rakott brokkoli, ahogy mi szeretjük

Kb. 20-25 dkg barna rizst olivaolajon megpirítok, amikor átforrósodott, akkor szintén forró vízzel (2-2,5-szeres mennyiség) felöntöm, sózom, esetleg némi petrezselyemmel is megszórom. Pár percig fedő alatt forrni hagyom, majd az előzőleg előmelegített sütőbe tolom, és addig ott is hagyom míg meg nem puhul. (Így soha nem ég le, és kása sem lesz belőle.)

A brokkkolit (ált. 50 dkg) rózsáira szedem, illetve a szárának nem fás részét is hasonló méretűre darabolom, és enyhén sós, forrásban levő vízbe dobom. Pár percig hagyom párolódni, majd leszűröm.

Közepes csirkemellből három felet veszek (bocs, még sosem mértem súlyra:) és miután az inaktól megfosztottam, kockákra vágom, majd ledarálom. Kevés olivaolajon apróra vágott fokhagymát, esetenként hagymát pirítok, majd a darált csirkemellet is beleteszem. Fehéredésig pirítom, sózom, borsozom, illetve általában egy csipet őrölt köményt is teszek bele. Annyi vízzel felöntöm, ami 10, max. 15 perc alatt nagyjából elpárolódik. Ha túl kevés folyadék maradna, akkor kicsit utánaöntök, majd egy jó nagy adag tejföllel (egy nagy doboz felénél több mindig belemegy) felöntöm, az egészet összekeverem, összeforralom.

Egy kb. 30-25 centis jénaiba először a rizst, majd a brokkolit rétegezem. A csirkehúst a tetején elosztom, majd a szószt ráöntöm. Legtöbbször kevés füstölt sajtot reszelek rá, és kb. 25-30 percig sütöm 200-225 fokon.

Egyelőre ez az egyik kedvencünk:)

No comments: