2008/02/02

Édesítőszerek 3. Aceszulfám-K

Aceszulfám-K (E950 - C4H4KNO4S)

Története:

1967-ben fedezte fel egy német kémikus, Karl Clauss a Hoechst (jelenleg Nutrinova Nutrition Specialities & Food Ingredients). 1983 óta közel száz országban engedélyezték használatát.

Az aceszulfám 180-200-szor édesebb, mint a cukor, de anyagát a szervezet nem bírja hasznosítani, ezért teljesen energiamentes. A szacharinhoz hasonlóan enyhén kesernyés mellékíze van, különösen nagy koncentrátumban. Kémiai egyensúlyát főzés és sütés során is megtartja, ugyanígy enyhén savas és bázisos közegben is. Élelmiszerekben önállóan (Sunett vagy Sweet One néven) vagy más édesítőszerekkel kombinálva használják. Ez utóbbi azért is szükséges, mivel az egyes édesítőszerek egymás mellékízét hivatottak elfedni.

Felhasználás:

Az aceszulfám-K csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:
- Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes alkoholmentes italok és desszertek (max. 350 mg/l)
- Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édességek (max. 500 – 1.000 mg/kg)
- Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes lekvárok, dzsemek, zselék (max. 1.000 mg/kg)
- Édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzervek (max. 200 mg/kg)
- Édes-savanyú konzervek halból, tenger gyümölcseiből és puhatestűekből (max. 200 mg/kg)
- Hidegkonyhai készítmények, mustár, szószok (max. 350 mg/kg)
- Gabonából vagy diófélékből készült snack-ek (max. 350 mg/kg)
- Alkoholos italok (max. 350 mg/kg)
- fogkrémek, szájvizek, gyógyszerek

Az Európai Bizottság az aceszulfám-K esetén 15,0 mg/kg ADI (Acceptable Daily Intake - elfogadható napi beviteli mennyiség) értéket állapított meg.

A cikkek főként a wikipedia.org, tudatosvasarlo.hu, ec.europa.eu oldalak felhasználásával készülnek.

No comments: