2014/01/20

A legjobb mogyoróvajas csokis keksz


Egy ideje már várakozott egy üveg mogyoróvaj a hűtőben. Többször megnéztem, a neten is körbenéztem, hogy mit is csinálnék vele, aztán újabb hónapra úgy felejtettem. Nemrég viszont rájöttem, hogy, ha így folytatom, akkor életem első üveg mogyoróvajának lejár a szavatossága, úgyhogy nem volt mit halogatni tovább, pillanatok alatt eldöntöttem, hogy mit akarok:)

Előre figyelmeztetek mindenkit, hogy, hogy ezt a kekszet nehéz lesz több napig tartogatni. Én magam hihetetlen hősiességgel napi egy darabot ettem uzsonnaként, egy jó koffeinmentes kávéval, illetve 3 darabot elajándékoztam, pedig most, hogy fogyóban van, már erősen kétlem, hogy teljesen magamnál voltam közben:D

Az eredeti recept itt található, szokás szerint változtattam rajta egy keveset.

Mogyoróvajas csokis keksz

- 12 dkg puha vaj
- 15 dkg sötét, melaszos nádcukor (vagy csak barna nádcukor)
- 12 dkg méz
- 19 dkg mogyoróvaj
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília esszencia
- 13 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- fél kávéskanál só
- 9 dkg zabpehely
- 15 dkg gyümölcscukros, diabetikus étcsoki, kockákra vágva

Először összekevertem a vajat, a mogyoróvajat, a nádcukrot és a mézet, majd hozzáadtam a tojást és a vaníliát, míg teljesen egyneművé vált. Ekkor belekevertem a sót és a zabpelyhet, a csokit,  illetve a szódabikarbónát és a lisztet.

A végére számomra már nem volt fakanállal keverhető, így kézzel dolgoztam össze. Nem baj, ha morzsolódik, csak az összes lisztet vegye fel.

Én fagyis kanállal adagoltam, ebbe szerintem kb. másfél evőkanálnyi tészta fért, majd még kézzel gömbölyítettem rajtuk, mivel én nagyszemű zabpelyhet használtam, így az jobban belesimult a tésztába. Sütőpapíros tepsibe pakoltam őket, kb. 2 ujjnyi helyet hagyva köztük. Amikor a tepsi megtelt, egy sima aljú pohárral laposra nyomkodtan őket, aztán mehetett az előmelegített sütőbe.

Az eredeti receptben 6-9 percet ír, nekem 10 percnél még nagyon puha volt a teteje, így kb. 13 percig sütöttem őket. Így az aljuk már megbarnul, viszont cserébe finom ropogós lett, amikor kihűlt.
Ha puhábbra szeretnéd, akkor (sütőtől függően persze) kb. 11-12 percig érdemes sütni közepes lángon.

No comments: