2012/10/18

Mikrós bögrés csokis süti

Időnként mindenki életében eljön az a pillanat, amikor sürgősen édességre van szüksége, méghozzá azonnal. A legtöbb esetben ezt mi gyümölccsel szoktuk orvosolni, hiszen a legtöbben több cukor van, mint az itthon elkészített sütijeink többségében. Ha olyan rossz a helyzet, hogy a gyümölcs nem elég, akkor két süti van, ami nálunk életmentő, az egyik a Zombi almás, amiről már esett szó régebben, a másik pedig ez a mikróban készülő, villámgyors csokis süti.

Tudom, millió féle mikrós sütit lehet találni, de nekem fontos volt, hogy teljes kiőrlésű liszttel és mézzel készüljön. Az intenzívebb csokis íz érdekében a kakaóport csokira cseréltem, amitől természetesen csak finomabb lett. Természetesen tudom, hogy a mikróban sütés nem túl egészséges, de a rövid sütési idő, illetve amiatt, hogy nagyon ritkán csinálunk ilyet, kivételt szoktunk tenni a kedvéért.


Mikrós bögrés csokis süti
2 adag

5 dkg gyümölcscukros étcsoki
2 dkg vaj
6 evőkanál tej
5 evőkanál méz
1 teáskanál vanília esszencia
2 kisebb tojás
8 lapos evőkanál graham liszt
2 késhegynyi sütőpor
fahéj

Mivel nem szeretem, ha a bögre mindenhol tésztás, ezért kezdetnek fogtam egy külön tálat, és abban dolgoztam.

Először megolvasztottam a vajat és az étcsokit, majd összekevertem a tejjel, a mézzel, a vaníliával és végül a tojásokkal. Ezekhez hozzátettem a lisztet és a sütőport, majd még egy kevés fahéjat is, és az egészet egyneművé kevertem.

A tésztát két közepes bögrébe kanalaztam, majd 800 watton 3 percig sütöttem. Ekkorra a tészta összeáll, ésakár ki is lehet borítani a bögrékből. Aki egy kicsit lágyabbra szeretné, az csak 2,5 percre tegye be, így is megsül már, de a közepe olvadtabb lesz.

Aki tudja, hogy szereti az édes ízt, esetleg egy kicsivel tegyen bele több mézet, vagy esetleg egy kevés folyósabb lekvárral fogyassza. Mi  most egy kevés natúr tejszínhabot kanalaztunk rá, ami nagyon jó párosítás a csokival, de enélkül is nagyon finom volt.

Régebben munkahelyen is készítettem: otthon, indulás előtt összekevertem, és az elkészítésig hűtőben tároltam. Hihetetlenül jól jött egy-egy zűrösebb napon:)

No comments: