2009/01/11

Almás-fűszeres rizskoch házi cseresznyelekvárral

Immár az az időszak van, amikor nekiláttunk elfogyasztani a nyáron befőzött, házi, ráadásul kizárólag mézes édesítéssel készített lekvárjainkat, dzsemjeinket.


Azon kívül, hogy egy lekváros kenyér szinte minden nap ott figyel valamelyikünknél, azért egy-két desszert elkészítésénél is használok belőle.

A múlt heti menüben tervbe volt véve a rizskoch készítése, aztán az elkészítése napján elkezdtem agyalni, hogy vajon mivel is lehetne megbolondítani, hogy azért kicsit egyedibb legyen. majd miután kitaláltam a receptet és a formát, észleltem, hogy egy ehhez egészen hasonló rizskoch-ot Mirelle is elkövetett valamikor.

Ettől függetlenül közre adom, mert isteni finom volt, főként mivel egyik nap meggylekvárral, másikon cseresznyével ettük.

Almás-fűszeres rizskoch muffin formában

- fél bögre rizs (nekem 15 dkg)
- 6 dl tej
- 2 tojás
- 6 dkg méz
- 1 evőkanál tk. liszt
- 2 dkg vaj
- fűszerek (fahéj, gyömbér, vanília)
- egy csipet só

A rizst a tejben a méz felével tűzhelyen felforralom, majd az előmelegített sütőben addig párolom fedő alatt, amíg a rizsszemek teljesen felszívják a tejet. Egyszer-kétszer villával megkavartam, de különben nem kell hozzányúlni (mellesleg a rizst mindig sütőben "főzöm", így mindig tökéletes, és soha nem ég oda). Ha kész, fedő nélkül hűlni hagyom.

A tojások sárgáját összekeverem a vajjal, a liszttel és a maradék mézzel, majd a legfeljebb langyos rizshez keverem. Két közepes almát megmosok, és héjastól lereszelek, majd ízlés fahéjjal (nálunk ez elég sok), csipet gyömbérrel és egy negyed rúd vanília kikapart magjaival szintén a rizshez adom.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, óvatosan az egészhez hozzákeverem, ugye, hogy minél kevésbé törjön össze.

A muffinsütőből 9 formát alaposan kivajazok, majd a rizses keveréket szétosztom bennük. A tetejére még egy csipet fahéj került, csak, mert nagyon szeretjük.

Közepes-erős lángon addig sütöm, míg a teteje aranybarna nem lesz.


No comments: